Artificial intelligence (AI), robotica, Internet of Things, Machine Learning en cybercrime. Onderwerpen die mijn techredacteur-hartje sneller doen kloppen.
Het vinden van een niche, een onderscheidend specialisme binnen de journalistiek, was na ruim vijftien jaar ict-ervaring eigenlijk vrij eenvoudig. Zeker ook gezien innovatieve technieken als AI steeds belangrijker worden en nauwelijks nog zijn weg te denken in zowel het bedrijfsleven als in de eigen privé omgeving. Steeds meer media zien dan ook het belang van ’technieuws’ in.
Zo zullen robots steeds meer werkzaamheden van de mens overnemen, in ongekende snelheid analytische berekeningen maken en door zelfleerzaamheid taken op den duur geheel autonoom uitvoeren. Maar willen we dat eigenlijk wel? Staan we genoeg stil bij de mogelijke gevaren en wat te denken van ethische grenzen? Ethiek is een ‘mensending’, wordt het geen tijd om ook binnen bijvoorbeeld artificial intelligence en robotica ethische waarde en normen af te spreken? Wie kan überhaupt aansprakelijk worden gesteld als zelfsturende auto’s door een fout in de software – dan wel nog erger – een hacker, een dodelijk ongeluk veroorzaken?
Door het gebruik van wat lijkt onschuldige algoritmes, weten slimme bedrijven door jouw internetgebruik onder meer welk boek, kledingsstuk of woonaccessoire ze onder jouw aandacht kunnen brengen. De vraag die hierbij opspeelt, is die van de privacy: hoever mag én kan je gaan? Gelukkig is er sinds 25 mei 2018 de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht, ook wel bekend als de General Data Protection Regulation (GDPR), waar privacyrechten worden versterkt en uitgebreid. Iets waar cybercriminelen een broertje dood aan hebben. Zij gijzelen bijvoorbeeld je computer (ransomware) en het zal naar alle waarschijnlijkheid niet lang meer duren of internetcriminelen komen je huis binnen via huishoudelijke apparaten die verbonden zijn met het internet, het zogenoemde Internet of Things.
Kortom, de maatschappij verandert onder invloed van al deze technologieën en de daarbij behorende gevaren, razendsnel. Voldoende materie dus om als (freelance) techredacteur vanuit meerdere invalshoeken over te berichten.
Een aantal van mijn tech-publicaties zijn hier te lezen.