Interview

Ten Miles doet heel veel pijn, toch heeft Iris er zin in

TILBURG – Tien jaar na haar vorige Ten Miles loopt Iris Rijsdijk-Van Eerd zondag weer. Met hersenletsel. ,,Eerst ben ik hyper, dan komt het gebonk in mijn hoofd.”

Non-stop hoofdpijn, het gefluit van vogels als kwelling ervaren en door het minst geringste overprikkeld raken. Een hersenvliesontsteking leidde bij Iris Rijsdijk-van Eerd tot blijvend hersenletsel. Toch rent ze zondag na tien jaar weer de Tilburg Ten Miles. Waarom? ,,Om te leven!”

,,Het is moeilijk om terug te kijken wat ik niet meer kan, dat doet pijn. Op die momenten zeg ik tegen mezelf ‘Kom op Iris, het is nu eenmaal zo, dus maak er wat van’!”, zegt Rijsdijk-van Eerd (39). In 2013 reed de toen zes maanden zwangere Tilburgse na een lange werkdag terug naar huis. Ze voelde zich duizelig, zag dubbel, kon zich niet meer concentreren en werd steeds zieker. Het bleek een onbehandelbare hersenvliesontsteking, die door haar zwangerschap enkel met pijnstillers werd verlicht. De ontsteking ging over, de moeheid, overprikkeling en zware hoofdpijn bleven. De diagnose: Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH), de boodschap: deal with it!

Ik kijk dan ook liever naar wat ik wél weer kan, zoals voor mijn kindjes Siep (5) en Joep (7) zorgen

Iris Rijsdijk-van Eerd

De grootste lol

,,Ik kijk dan ook liever naar wat ik wél weer kan, zoals voor mijn kindjes Siep (5) en Joep (7) zorgen. We hebben de grootste lol. Siep heeft er gelukkig niks aan overgehouden. Wat ik onwijs heb gemist is muziek, ik kon daar drie jaar lang niet naar luisteren. Ik ga nu naar concerten en ben zelfs drie dagen naar Lowlands geweest!” Achter haar sprankelende masker gaat een wereld vol helse pijnen schuil, Lowlands heeft zijn sporen achtergelaten. ,,Mensen die mij kennen, zien het aan me. Het enige wat nu helpt, is de balans terugkrijgen en rust nemen. Maar het was gááf, ik was er wel!”

De Tilburg Ten Miles (TTM) rent ze dan ook puur op adrenaline, het is een van de vele uitdagingen die de sportieve verschijning zichzelf oplegt. ,,Ik hou van doorzetten, maar dat werkt ook averechts. Ik zal zeker in het begin hyper zijn, daarna komt het gebonk in mijn hoofd. Ik moet echt mijn best doen, maar kan lopen met de gedachte: 7000 euro!”, zegt ze trots over het bedrag dat ze nu al heeft opgehaald voor het goede doel, de Hersenstichting.

Aard van het beestje

,,Het was een enorme zoektocht om te komen waar ik nu ben, dus onderzoek NAH alsjeblieft”, zegt Rijsdijk-van Eerd, inmiddels zelf getriggerd door Cognitive FX, een niet-wetenschappelijk bewezen methodiek gericht op NAH, die kwaliteit van leven zou teruggeven. Nu had niemand er vreemd van opgekeken als de Tilburgse zich had aangemeld voor de TTM Wandeltocht, een voor haar minder pijnlijke uitdaging: ,,Het is het aard van het beestje om te kijken wat mogelijk is. Ik ga niet bij de pakken neerzitten. Je leeft maar een keer. Ik was altijd al een sporter, keepte in de hoofdklasse bij TMHC Forward dames 1. Rennen was een uitlaatklep. Vorig jaar liep ik ineens mijn oude rondje van 5 kilometer en toen is het idee geboren.”

Het is het aard van het beestje om te kijken wat mogelijk is. Ik ga niet bij de pakken neerzitten

Iris Rijsdijk-van Eerd

Het staat dan ook buiten kijf dat de vrolijke, energieke vrouw, ondanks de wetenschap dat ze na de Miles dagen uitgeschakeld is, ‘onwijs veel zin’ heeft om de TTM te lopen met onder anderen goede vriendin Merel de Knegt, een bekende Nederlandse langeafstandsloopster uit Loon op Zand. ,,Ik vind het ook wel een beetje spannend hoor, omdat er een berg emoties achter zit. Maar de verbinding, de hartverwarmende reacties, het is een sneeuwbaleffect. Het is echt iets moois om aan mee te doen.”

Bron: Brabants Dagblad